Compassion och Empati - att våga stanna i smärtsamma känslor

24 april 2014

Du kanske börjar gråta när du ser en sorglig film på TV. Eller så känner du igen den där känslan av att kunna "ta på" stämningen i rummet. Eller hur det känns obehagligt att umgås med någon som har ångest eller är arg.
Vi människor har områden i hjärnan som kallas spegelområden. De gör att vi kan känna in andras känslor och är grunden för vår empatiska förmåga. Men att känna empati är slitsamt för oss. Vi stressas av andras lidande.
Nu har forskningen börjat titta på hur vi kan skydda oss mot den här typen av stress. Så att vi istället för att känna obehag när andra mår dåligt,  får kraften och viljan att finnas där och hjälpa. I artikeln Medkänsla och empati är inte samma sak beskriver forskaren Tania SInger hur vi med hjälp av träning i Compassion kan skydda oss från den negativa stressen som skapas av vår empatiska förmåga.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln