Att föreläsa

3 maj 2014

På tåget mot Örebro och Psykologstundent14, för att föreläsa om Compassion på årets konferens för psykologstudenter.

Att föreläsa eller stå och prata inför andra människor är enligt undersökningar en av de saker människor är mest rädda för, tillsammans med döden och diverse småkryp.

Lite ologiskt kan man tycka med tanke på att det är något de flesta av oss utsätts för då och då, och det innebär sällan livsfara. Men om vi tänker på att vår hjärna utvecklades under en helt annan tid, med helt andra förutsättningar, så är det inte så konstigt. När vi levde med ungefär samma grupp av människor hela livet så var det vettigt att reagera med att bli rädd då man mötte främlingar, och speciellt scenariot att stå inför 100 främlingar som satt stilla och tittade på en utan att uttrycka om de var vänner eller fiender.

Eftersom samhället utvecklats snabbare än våra hjärnor så blir det ofta problem för oss och vi behöver hitta strategier och förhållningssätt för att hjälpa oss själva att hantera de hjärnor och kroppar vi fötts med.

Att vi reagerar med rädsla kan vi inte göra mycket åt, men hur vi tar hand om den reaktionen kan vi påverka. Många av oss blir självkritiska och hackar på oss med ord som ”Jag borde inte bli nervös, skärp dig nu, var inte så larvig”. Ett sådant förhållningssätt stressar kroppen ännu mer. Ett annat sätt att bemöta sig själv är genom att säga ”Okej, nu drog mitt stressystem igång, det är inte konstigt eftersom det är så de flestas hjärnor fungerar i sådana här situationer. Jag låter det vara såhär”. Ett sådant förhållningssätt leder ofta till att vi lugnar ner oss själva en aning, eller förhindrar i alla fall att vi blir ännu mer stressade. Vi accepterar och tillåter det som finns att finnas där och säger att det är ok att det är på det viset.

Så när jag står där framme om några timmar så kan jag garantera att mitt hjärta kommer bulta och jag kommer känna mig nervös och stressad, men det är okej, det är precis som det ska vara.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln