Problemet med att sträva efter en bra självkänsla

14 juni 2014

Kristin Neff pratar i  föreläsningen "The Space Between Self-Esteem and Self Compassion" om vad som händer med oss och samhället när människor har fokus på att skapa hög
självkänsla.

Forskare beskriver att vår självkänsla är beroende av vad som händer i livet – vår självkänsla ökar när saker går bra och när vi har människor runt oss som tycker om oss. Självkänslan är beroende av omständigheter och skapar jämförelse och ett svajigt mående. För vad händer i ett samhälle där ingen är nöjd med att vara medel, i mitten, bra nog, om alla måste vara lite bättre än andra? Och vad händer med mitt mående när jag har fokus på mig själv och strävar efter att öka min självkänsla? Hur ska jag då förhålla mig till mig själv och världen de dagar då jag känner mig svag, misslyckad eller möter motstånd?

Neff beskriver hur ett förhållningssätt av compassion är ett mer hjälpsamt sätt att bemöta oss själva. Ett förhållningssätt där vi flyttar fokus bort från oss själva till det allmänmänskliga. Vi är alla del av samma värld och vi möter alla med- och motgångar. Med compassion bemöter vi oss själva och andra med värme, vänlighet och förståelse oavsett om livet flyter på precis som vi vill eller om vi möter motgångar, besvikelser och misslyckanden.

Vi är varken värdefulla eller värdelösa, vi bara är. Vi behöver inte värdera och jämföra oss själva med andra eller med oss själva. Livet är inte ett mål utan en process där vi finns till, tillsammans med alla andra människor som lever och upplever denna värld just nu.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln