Vilka är våra förebilder?

14 december 2014

Ett reportage från gårdagens SvD. Man kan ju bara ana hur den här typen av förebilder påverkar människors välmående. Att idealet är att prestera, få ut maximalt av dagarna. Att dela in sin dag i kvartar.
Det man glömmer berätta är att den typen av leverne fungerar i några år, men sedan orkar inte kroppen och psyket längre. De flesta människor jag mött som drabbats av utmattning är inte människor som mått dåligt i flera år. Istället är det personer som älskat sitt jobb. Haft en aktiv fritid. Varit igång och på topp. Men där det inte funnits någon återhämtning.
Varför ska idealet vara att prestera och vara aktiv? Varför lyfter vi inte istället fram livsnjutaren som gått ner i arbetstid, som går lugnt fram i vardagen och har tid och energi att vara en omtänksam medmänniska. För den förmågan minskar också när vi har alltför mycket att göra och vårt mind-set är inriktat på att nå mål. Då missar vi lättare våra egna och andras behov.
Jag påverkas när jag läser om framgång, jag dras med. Och jag får kämpa med att lägga märke till vad som händer och tänka "Nej Sofia det är inte det där du vill eftersträva. Nu tar vi det lite chill istället". Att va medveten om alla ideal och krafter som drar i en i samhället. Men att aktivt undersöka sina egna värderingar och välja att följa dem.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln