En Hobbit med ett budskap

26 december 2014

Såg den nya Hobbit-filmen häromdagen. Ingen recension om den, men i en scen säger Thorin till Bilbo ungefär: ”Om fler trivdes hemma istället för att ge sig ut för att leta guld, då tror jag att världen skulle vara en bättre plats”.

Och visst är tanken kittlande. Om vi inte strävade så mycket efter att erövra, prestera, göra karriär. Om vi inte ständigt var i ett sinnestillstånd av att prestera, utforska. Skulle vi då se så många problem i världen? Eller är det just det som är vårt dilemma? Vi behöver ge oss ut, utforska, utvecklas. Men vi kan inte hantera vad det leder till i form av konkurrens, stress, konflikter. Och speciellt om vi drivs av prestationen för att vi inte trivs med att vara i det lugna, att vara hemma. Att vi inte har kontakt med tryggheten i oss.

Det är inte enbart i vår tid som vi drivs att prestationer. Vår hjärna har motstridiga motiv i sig. Så har det alltid varit. Och böcker och filmer spelar upp temat för oss om och om igen. Och trots att jag har sett det förut så blir jag varje gång så glad när jag ser någon visa på ett alternativ. Att se en hobbit i en stor kommersiell film visa på något eftersträvansvärt – det värmer.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln