Vad är allmänbildning?

25 januari 2015

Å så glad jag blir när jag läser denna artikel ”Värna om vårt viktigaste redskap”. För det är något jag tänkt på så länge. ”Man måste läsa tidningen för att vara allmänbildad” har jag hört så många gånger. Men vad är det vi blir allmänbildade i? Media är vinklad och det som anses som nyheter är oftast när något hemskt hänt - när människor begått brott, när politiker ljuger, naturkatastrofer och krig. Och som Daniel Mendoza lyfter fram så skapar det en bild av att världen är ond, oförutsägbar, hemsk.

Min mormor har precis fått hemtjänst och min mamma sa till mig häromdagen med förvåning ”Å hemtjänstpersonalen var trevlig och gjorde ett fantastiskt jobb. Det är ju inte den bilden man fått”. Nä för läser man tidningar och tittar på nyheterna så tror man att alla äldre missköts.

Så vad tjänar vi på att bli allmänbildade om det som skrivs om bara är det negativa som händer i världen? Det gör ju inte att människor får kraft och ork och inspiration till förändring. Istället fungerar det så att det drar igång vårt hotsystem och vi känner oss rädda och otrygga. Inte en bra grund för att vilja förändra något.

I allt det som händer i världen behöver vi hopp. Vi behöver inspiration och förebilder som visar på att det går att göra något. Vi behöver se allt det fantastiska som människor gör – alla som hjälper, samarbetar, engagerar sig. Då blir vi trygga, hoppfulla och chansen blir större att också vi orkar göra något, att vi orkar bry oss om våra medmänniskor.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln