Att närma sig istället för att undvika

23 juni 2016

Vår hjärna är automatiskt inställd på att vilja undvika och trycka bort sådant som är obehagligt för oss. Men tyvärr så hjälper det oss inte. Paradoxalt nog så fungerar det precis tvärt om. Ju mer vi försöker bli av känslor och tankar ju starkare blir de. Om vi istället gör tvärt om, om vi närmar oss det jobbiga, fokuserar på den skrämmande bilden eller känslan och stannar med den fysiska upplevelsen i kroppen så har känslan en tendens att klinga av efter en stund. Och vi märker att känslor förändras, upplevelser kommer och går. Om du klickar på bilden kommer du till en av Mark Williams mindfulnessövningar som heter "Exploring difficulties". Den hjälper dig att träna på detta. Övningen är lik min övning "Tolerera obehag" men det är alltid hjälpsamt att hitta olika varianter på övningar. Det stimulerar vår hjärna.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln