Ett sommarprat som släpper fokus på individen

12 augusti 2016

Alexander Bard levererar ett intressant sommarprat där han tar upp idén om att tiden då vi hyllade individen är förbi. Dels är vi människor ett hopkok av olika mönster, delar, identiteter som hela tiden förändras. Något han beskriver som ”dividen”, den delbara människan, från den franske filosofen Gilles Deleuzes. Dels är vi ständigt beroende av andra och den kontext vi befinner oss i. Hela vår evolutionära historia som människor bygger på samarbete, inte på individer som framhäver sig själva. Trots detta har så mycket det senaste decennierna i vår kultur byggt på JAG. Till och med när vi ska arbeta med vårt välmående så har det handlar om att öka vår ”självkänsla”. Men kanske kan vi börja se en förändring på det, där fokus börjar riktas mer utåt och där vi kan se oss själva mer som en liten del av allt istället för dess centrum. Ett sådant förhållningssätt skapar både ett ökat välmående och ökar chanserna för ett samhälle där vi bryr oss om andra och vår jord. Fokus på oss själva och vår lycka gör oss paradoxalt nog olyckliga och leder till konflikter med andra.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln