Romantisk kärlek - ett begär

3 september 2016

Den romantiska bilden av kärlek som det skrivs om i böcker, som filmerna handlar om. Det vi tror vi ska hitta genom Tinder, det så många längtar efter och mår dåligt över om de inte har. Men...är det verkligen den som gör oss lyckliga? Eller är det mer ett begär (som tyvärr kommersiella krafter utnyttjar)? Artikeln som du hittar om du klickar på bilden, beskriver en studie där man sett att det är olika mönster i hjärnan som aktiveras vid romantisk kärlek och ovillkorlig omhändertagande kärlek som du t.ex tränar i CFT och loving-kindnessmeditationer. Den romantiska kärleken kickar igång hjärnans belöningssystem. Samma områden som aktiveras av droger, shopping, ha-begär. Och i CFT-termer är det utforskandesystemet som aktiveras. Den omhändertagande kärleken kickar istället igång trygghetssystemet och skapar välbehag och samhörighet. Visst är det härligt med förälskelsekicken, men den kommer ofta även med stort obehag när du blir av med den, abstinens när den inte blir bemött och desperat längtan efter mer. Ja sådant som sällan gör oss särskilt tillfreds i livet.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln