Vems värdering styr i ditt liv?

19 december 2016

Konkurrens påstås premiera kvalitet och effektivitet men främjar ofta snarare egoism och brutalitet. De som är minst hänsynsfulla och ärliga har ofta störst chans att slå sig fram. I ett rent konkurristiskt samhälle är inte bara de mindre lyckligt lottade utan också de empatiska och de moraliska förlorare.
 
Citatet är från boken ”Klara färdiga gå: En bok om komkurrism” av Eva-Lotta Hultén. I CFT jobbar vi mycket med att hjälpa människor switcha över från en motivation och ett mentalt tillstånd av att konkurrens - både som förhållningssätt till sig själv och andra, till en motivation av hjälpsamhet och samarbete.
 
Eva-Lotta Hultén sätter i citatet orden på något jag funderat på ett tag - att det är tufft att leva utifrån värderingar om ärlighet, moral, ödmjukhet i vårt samhälle idag. Det är inget som belönas. Människor klappar i händerna när du får en befordran eller vinner ett pris, men de kommer inte hylla dig för att du är ärlig, sätter gruppens välmående framför din egen kick eller är allmänt hjälpsam och generös. Snarare kan du upplevas som att ”du inte riktigt tar för dig”.
 
Så är vårt samhälle i Sverige idag, så har det inte alltid varit och så är det inte överallt i världen. Men självklart påverkar det oss. Att leva ett moraliskt, ärligt och generöst liv idag innebär därför oftare att drivas av en inre motivation, att i varje stund försöka göra det som känns mänskligt rätt. Vilket kräver mycket mod och innebär ofta att agera tvärtemot vad vår kultur vill få dig att göra. Det kan få oss att känna ensamhet, tvivel och frustration, samtidigt som det också kan ge en enorm kraft och lyckokänsla. Och jag är helt övertygad om att det är det förhållningssättet som kan förändra vårt samhälle i grunden.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln