Förenkla inte frågorna och svaren runt terrorism
 
4 juni 2017

Jag har inte bloggat så mycket under våren. Efter terrorattacken i Stockholm var det så mycket röster och åsikter och tillrop och jag tänkte ”Borde jag säga något här? Här jobbar jag med compassion och det är väl i sådana här stunder det verkligen behövs, eller?” Jag behövde fundera och smälta.
 
Det var något som kändes och känns otillfredställande i alla kärlekstillrop och röster som säger ”Vi får inte låta rädslan påverka oss, vi måste fortsätta leva som vanligt. Vi ska visa dem att det inte går att skrämma oss”. Självklart dras vi med i sådana känslor, det gjorde även jag.
 
Men när det händer plötsligt skrämmande saker så blir svaren på frågorna för enkla.
Och vi agerar i stunden med något som får oss att må lite bättre och känna en känsla av styrka. Vi skriver i sociala media, vi uttrycker vårt stöd, vi går på manifestationer. Men en månad senare är vi tillbaka i vårt vanliga liv igen. Inget har förändrats. För aggression och ilska minskar inte av att man står upp och visar att man inte blir påverkad. Den minskar genom att vi är villiga att aktivt förstå komplexa processer och arbeta för långsiktiga förändringar.
 
Jag är rädd. Jag är rädd för all den aggressivitet som finns i världen. Men den beror inte på några onda människor som vi måste stoppa. Istället finns den inom alla människor och den väcks till liv genom brist på medvetenhet och hur denna omedvetenhet styr hur vi agerar mot varandra och skapar vårt samhälle. Komplexa processer skapar terror som symptom.
 
Kanske ska vi låta rädslan påverka oss. Kanske ska vi låta den förändra våra liv. Genom att stanna upp och fundera över hur vi kan förstå aggressionen i vårt samhälle. Och kanske kan vi även se över vad vi gör som bidrar till den, och vad vi skulle kunna göra annorlunda.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln